כירורגיה והשתלות



שתלים

בטרם נחליט לבצע שתלים עלינו להיות בטוחים שמיצינו את כל האפשרויות להצלת השיניים הטבעיות. אך גם למי שאיבד אחת או אף את כל שיניו ישנה תקווה - שתלים דנטליים. מהו שתל דנטלי? שתל דנטלי הוא שורש שן מלאכותי עשוי טיטניום, המותקן בלסת במקום שורש חסר, ומשמש כבסיס לבניית שן קבועה. השתל לא מורגש בפה וניתן אפילו לשכוח מקיומו.

השיטה הקונבנציונאלית

השתלות שיניים נעשות ע"י התקנת שתלים דנטלים בלסת, ומספר חודשים לאחר מכן מבוצע השיקום הקבוע. מדובר בשיטה בטוחה אשר מוכיחה את עצמה מזה ארבעים שנה, עם אחוזי הצלחה גבוהים, מעל 95% מהמקרים.
התקנת שתלים דנטלים נועדה למלא מקום של שן או של מספר שיניים החסרות בפה.

באילו מקרים מומלצת השתלת שיניים?

  1. החלפת שיניים חסרות, ללא פגיעה בשיניים הטבעיות הסמוכות.
    בשיטת ההשתלה, אין צורך בהשחזת השיניים הטבעיות הסמוכות, אלא בהתערבות כירורגית קלה בלבד בהרדמה מקומית, בה מוחדר השתל ללסת. לאחר מספר חודשים של קליטה, ישמש השתל כבסיס למבנה ובניית הכתר הקבוע.
  2. החלפת התותבות על ידי התקנת מספר שתלים. בעזרת מספר שתלים שיותקנו באזור מחוסר השיניים, ניתן יהיה לבנות גשר קבוע שיחליף את התותבת הנשלפת.
  3. תמיכת תותבת קיימת בעזרת שתלים
    לפעמים תותבות שלמות אינן נוחות בפה בגלל תחושת הרפיון, אי יציבות או גרימת פצעים חוזרים ברקמות. במקרים אלה ניתן להתקין מספר שתלים בלסת המחוסרת שיניים על מנת לחזק ולהוסיף יציבות לתותבת הקיימת, וכך להתגבר על מגבלות התותבות.

תהליך ההשתלה

לתהליך ההשתלה שלושה שלבים: התקנת השתל, חשיפתו ושיקום על גבי השתל.
השלב הראשון - התקנת השתל
הרופא מחדיר שתל טיטניום לתוך עצם הלסת, בהרדמה מקומית בלבד, ללא כאבים. ההשתלה עשויה לארוך מחצי שעה ועד כשעתיים, לפי מספר השתלים המתוכננים לביצוע. בסיום שלב זה מתחיל תהליך קליטה שאורך כ - 3 עד 6 חודשים ובמהלכו תאי עצם מתפתחים, מקיפים את השתל ומתחברים אליו. בזמן קליטת השתל אין צורך בפגישות במרפאה.
בשלב השני - התקנת השיקום על גבי השתל
השיקום נעשה אצל רופא השיניים המטפל, שיתקין מבנה וכתר או מבנים/ גשרים מעל השתלים. שלב זה אורך בדרכ כשלוש, ארבע פגישות.

 
שתלים ביום אחד

יחד עם זאת, מחקרים ארוכי טווח ושיפורים טכנולגיים הובילו לשידרוג שטחי הפנים של המתכת שבדופן השתל, וזאת במטרה לזרז תהליך התחברות עצם – שתל, ובכך לקצר את תקופת ההמתנה של המטופל עם שיניים נשלפות.
השיטה נקראת "העמסה מיידית" כלומר, מיד לאחר החדרתם, מופעלים השתלים ע"י התקנת מבנים וכתרים זמניים, ללא תקופת המתנה לקליטה. כך נולד המסר השיווקי של "השתלת שיניים ביום אחד", כלומר, באותו יום, הרופא יעקור את השיניים האבודות, יתקין את השתלים ועליהם יבצע מייד גשר זמני במקום תותבת נשלפת.
המחקרים והניסיון המצטבר מוכיחים כי מדובר בשיטה עם הצלחות רבות:
(כ-80%), יחד עם זאת מדובר באחוזי הצלחה נמוכים יותר מאשר בשיטה הקונבנציונאלית.
השיטה הינה רגישה ודורשת צירוף ושילוב של מספר תנאים בכדי להיות רלוונטית:

  1. נפח עצם משמעותי
  2. איכות עצם
  3. שימוש בשתלים ארוכים
  4. יש המלצה לשימוש בשתלים ייחודיים להעמסה מיידית, שתלים בעלי יכולת עיגון מיידית טובה
  5. העדרות חריקות שיניים
  6. העדרות גורמי סיכון, כמו עישון כבד.
  7. העמסה מיידית של לסת שלמה עדיפה על העמסה של שתלים בודדים (סכנה רבה יותר לכשלון השתלים).
  8. שינוי בהרגלי אכילה לחודשיים שלושה.



עקירה כירוגית

מהי עקירה כירורגית והאם היא יכולה להתבצע במרפאה רגילה?

עקירה שדורשת פתיחה של החניכיים מכונה "עקירה כירורגית". עקירות כירורגיות מתבצעות במרפאת שיניים בהרדמה מקומית רגילה, אותה הרדמה שעושים לפני סתימה.

האם אפשר לתפקד באופן רגיל מיד אחרי עקירה כירורגית?
לאחר עקירה כירורגית, המטופל מקבל בעל פה ובכתב הוראות התנהגות של " עשה ואל תעשה" בעיקר בשל שלושה מצבים צפויים: דימום, זיהום וכאב..

  • למניעת דימום, יש להימנע מאוכל קשה או חם למשך 24 שעות לאחר הפעולה הכירורגית. כמו כן יש להימנע מלשטוף את הפה ולירוק, ומפעילות פיזית.
  • למניעת זיהום המטופל יקבל מרשם לאנטיביוטיקה לפי הצורך.
  • באזור העקירה צפויים כאבים (הנשלטים ע"י משככי כאבים) ונפיחות החולפת אחרי מספר ימים.

ברוב המקרים הפעולה אינה מלווה בתופעות מיוחדות והמטופל יכול לתפקד ולחזור לעבודה כבר למחרת. במקרה ובוצעו תפרים, המטופל יזומן למרפאה להוצאת התפרים, לאחר שבוע עד 10 ימים. פעולה זו קצרה ופשוטה מאוד ולא מלווה בשום כאב.